Montaj Panouri Tip Sandwitch
Utilizate in constructia peretilor si a acoperisurilor, panourile sandwich prezinta o serie de avantaje fata de alternativele clasice, de la eficienta crescuta si costurile reduse pana la montajul facil.
​
Panourile sunt bune izolante termice si fonice si cu o rezistenta ridicata la intemperii, panourile sandwich inglobeaza calitatile tuturor materialelor din care sunt construite.
​
Afla totul despre tipurile de panouri sandwich, proprietatile acestora si diferentele dintre ele si alte tipuri de materiale folosite in scopuri similare.
Miezul panourilor poate fi din vata de sticla, spuma poliuretanica sau spuma de polistiren extrudat, iar exteriorul se realizeaza din PVC, placaj furniruit, aluminiu sau tabla laminata.
​
Aparute ca o alternativa la lemnul folosit pentru constructia caselor si a halelor, panourile sandwich au aparut in urma cu aproape 90 de ani, revolutionand piata prin reducerea considerabila a timpului de construire. De altfel, acesta nu este singurul lor avantaj, insa continua sa fie unul dintre principalele motive pentru care constructorii le prefera pentru construirea anexelor, a halelor industriale, a spatiilor de depozitare, a garajelor si a altor tipuri de constructii similare.
Tipuri de panouri sandwich
​
In functie de materialele din care este confectionat miezul, panourile sandwich sunt de mai multe tipuri:
​
-
cu spuma poliuretanica PUR (doua straturi de otel si un strat median de spuma poliuretanica) sau PIR (doua straturi de otel si un strat median de spuma poliizocianurat) - sunt foarte eficiente pentru conservarea caldurii in interior, datorita conductibilitatii termice reduse;
-
cu vata minerala bazaltica - termoizoleaza si izoleaza fonic foarte bine, dar au si o rezistenta sporita la foc;
-
cu polistiren - sunt foarte usoare si eficiente in eliminarea puntilor termice.
In functie de tipul de prindere, panourile sandwich pot fi de doua tipuri:
-
cu prindere vizibila
-
cu prindere aparenta
-
cu prindere ascunsa, pentru obtinerea unui aspect estetic impecabil
​
In functie de numarul de cute, panourile sandwich sunt de regula produse in urmatoarele variante:
-
cu 3 cute
-
cu 5 cute
Proprietatile panourilor sandwich
In comparatie cu lemnul sau cu alte materiale folosite pentru peretii interiori, pentru cei exteriori si pentru acoperisuri, panourile sandwich au o greutate foarte redusa, care nu poate genera deteriorari ale structurii unei constructii.
Greutatea lor variaza in functie de tipologie, astfel:
-
panourile cu polistiren au o masa cuprinsa intre 9.65 si 11.77 kg/m;
-
panourile cu spuma poliuretanica PIR/PUR au o masa cuprinsa intre 8.95 si 15.79 kg/m;
-
panourile cu vata minerala bazaltica au o masa cuprinsa intre 15.4 si 20.85 kg/m.
Grosimea panourilor sandwich variaza, de asemenea, in functie de tipul acestora. Astfel, ea e cuprinsa intre 30 si 200 de milimetri pentru panourile din polistiren sau spuma poliuretanica, respectiv intre 50 si 150 de milimetri pentru cele din vata minerala.
Lungimea standard a panourilor sandwich este, de asemenea, diferita in functie de categorie si de producator si poate varia de la 2 metri pana la 14 metri. Latimea panourilor variaza de la 1.4 metri pana la 2 metri.
Producatorii iti pot oferi insa posibilitatea de a comanda panourile in dimensiuni personalizate, in functie de nevoile tale. De altfel, ai posibilitatea de a le decupa, la fel ca in cazul materialelor de constructie clasice.
In functie de gradul de izolare termica, panourile PIR/PUR se afla in coada clasamentului, fiind intrecute de cele din vata bazaltica. Cele din polistiren sunt insa cele mai eficiente din punctul de vedere al transferului termic.
Din punctul de vedere al izolatiei fonice, panourile din polistiren sunt cele mai eficiente dintre cele trei categorii.
Din punctul de vedere al combustiei, panourile cu vata minerala bazaltica au cele mai bune proprietati ignifuge, avand o rezistenta sporita la propagarea si raspandirea flacarii.
Toate panourile sandwich pot fi gasite in mai multe variante cromatice, straturile exterioare de otel avand posibilitatea vopsirii in diferite culori.
Panourile sandwich au o impermeabilitate superioara si rezista foarte bine la conditii climaterice precum ploaie sau grindina. In plus, durata de viata a celor de calitate depaseste 50 de ani. In ceea ce priveste reciclarea, panourile sandwich cu polistiren si cele cu vata bazaltica sunt ecologice si nu au un impact negativ asupra mediului.